Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ψάρεμα με τράτες...ένας εχθρός της θάλασσας!

Λίγο πολύ όλοι μας είτε ψωνίζουμε ψάρια από τον ιχθυοπόλη της περιοχής μας, λίγοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο που ψαρεύτηκαν, το μέρος μερικές φορές ακόμα και για τι ψάρια πρόκειται αφού στον χαμό που κυριαρχεί πολλές φορές υπάρχουν διάφορα είδη. Ίσως ορισμένοι έχετε παρατηρήσει οτι κάποιες φορές το ψάρι είναι πιο φτηνό από οτι τις προηγούμενες φορές. Κατα πάσα πιθανότητα η τράτα το προηγούμενο βράδυ είχε μια πολύ πετυχημένη ψαριά ή μάλλον καλύτερα να πούμε πετυχημένη καταστροφή. Αλλά πως δουλεέυον οι τράτες και ποιές οι επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΤΑ?
Η τράτα πρόκειται για μια βάρκα,μεγάλη σε μέγεθος, καμία φορά και ολόκληρο πλοίο που από πίσω της σέρνει ένα δίχτυ με μικρό μάτι (τρύπα) . Η τράτα ρίχνετε στον βυθό, η βάρκα βάζει μπρος και το σίχτυ αρχίζει να σέρνετε στον βύθο παγιδεύοντας οτιδήποτε βρει στο πέρασμα του, κυριολεκτικά τα πάντα αφόυ εκτός από ψάρια ξεριζώνει από τον βυθό φύκια,πέτρες μέχρι και ολόκληρους βράχους καταστρέφωντας το φυσικό περιβάλλον τον ψαριών.
Αν και έχουν θεσπιστεί νόμοι για το ψάρεμα με την μηχανότρατα,ελάχιστοι έως κανείς δεν φαίνετε να τους τηρεί. Η τράτα σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπετε να ψαρεύει σε αποστάσεις πάνω από 3 ναυτικά μίλια και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 1,5 ναυτικό μίλι και σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων, συχνά θα δούμε τις τράτες να ψαρεύουν ανενόχλητες σε αποστάσεις των 20-30 μέτρων από την ακτή σε πολύ μικρά βάθη,αγνωόντας πολλές φορές μέχρι και την ανθρώπινη παρουσια στα μέρη εκείνα βάζωντας σε κίνδυνο εκτός της θαλάσσιας ζωής και την αθρώπινη.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΗ
ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΨΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΤΕΣ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΔΙΧΤΥΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου